Dynamisk med en gnutta otålighet

Med rötter i brukssamhället

Träffa och lär känna P-A Freiholtz. P-A är VD på Apper Systems, IT-bolaget som han varit VD för i snart 10 år. Vi träffas på Appers huvudkontor i Göteborg. Förutom verksamhet i Göteborg, finns Apper i Stockholm och Oslo med totalt 60 medarbetare.

Vi ber P-A berätta lite kort om sig själv.

”Jag är 50 år fyllda, uppväxt i Vargön och bor i Göteborg. Vargön är ett litet brukssamhälle vid Vänerns sydspets och foten av Halleberg 2 mil nordost om Trollhättan och 1 mil öster om Vänersborg.

Min sambo och jag har en dotter som är 12 år gammal samt 2 bonusbarn 25 och 27 år gamla. Jag har några intressen Skidor, Golf och lite Historia. På senare år har jag hittat en mycket rolig träningsform i Crossfit och sedan i januari i år försöker jag öka min rörlighet med ett pass Yoga per vecka som ett tappert försök att skjuta åldrandet på framtiden.”

P-A Freiholtz

Vilken väg har tagit dig till den roll som du har nu på Apper?

”Jag är systemvetare, tog examen 1993 och har arbetat som bilbyggare, mentalskötare, badvakt, skidreseledare, it-tekniker, säljare och chef.

Min ”IT-karriär” sträcker sig över följande företag: EDS (numera HP) – Mandator (Numera Fujitsu) – IBS – Egenföretagare med uppdrag hos Elicit och Prevas – Apper Systems. Jag har aldrig programmerat vilket är bra för alla.”

P-A Freiholtz

Hur ser du på arbetsfördelning och ansvar i din roll och i den ledningsgrupp som du sitter i?

”Jag tror de flesta som har ett ansvar för andra, helst inte uttalar sig utan vill få omgivningen att göra det. Jag har givetvis en ”drömbild” om hur jag vill uppfattas i min roll som ”dynamisk med stort inslag av medbestämmande och väl förankrade beslut”, det är självklart inte alltid fallet för jag vet att jag är otålig av naturen, vilket från tid till annan gör att jag helt sonika kör över och beslutar vilket naturligtvis ibland också kan uppfattas som behövligt, men oftast inte är så lyckat.

Ett område där mitt tålamod har blivit prövat är kopplat till vårt företag och dess strategi. Strategin initierades av vår ordförande och största ägare redan 2012 och vi mejslade fram den tillsammans.  Redan då var vi helt säkra på att det var rätt väg för oss men det har tagit lång tid att exekvera på strategin och inte bara övertyga kunder utan även delar av våra medarbetare att det var rätt. Nu sju år senare ser vi att vi är helt rätt positionerade i båda våra erbjudanden, nya kunder kommer till oss direkt vilket är mycket glädjande, vi har förflyttat oss från att vara en liten diverseleverantör av konsulter till att vara ett it-företag med yttersta spets inom de två områden vi verkar. Slutligen vad avser ansvar så har jag yttersta operativa ansvaret för ett antal människors försörjning, det är ett stort ansvar som jag har respekt för.”

Vad är din uppfattning om IT-branschen nu i de områden som Apper verkar inom?

”Strategin som sagt tog utgångspunkt i att vi ska bara fokusera på de områden där vi är eller har en potential att bli nummer ett. I det ena området MODERNizE är vi idag utan konkurrens nummer 1. I det andra området Supply Chain har vi en state-of-the-art produktleverans till flera av Sveriges främsta företag inom sina områden.

IT-branschen som sådan har historiskt varit, och är fortfarande tyvärr, uppbyggd kring ett antal modeområden, ta år 2000-problemet (Y2K) som exempel; där investerade företag mångmiljardbelopp världen över för att rätta ett problem. Jag minns inte att det slocknade en glödlampa ens så jag ifrågasätter starkt hur stort just det ”problemet” var.

Just nu är väl det hetaste ”digitalisering” och AI. AI tror jag mycket på för det kommer ge betydande insikter genom att kunna söka i stora ostrukturerade datamängder och få beslutsunderlag inte minst inom sjukvården.

Digitalisering däremot känns för mig helt klart som Kejsarens nya kläder, för alla som arbetar i IT-branschen har jobbat med det hela tiden och om man inte insett det så är det beklagligt.

Dessvärre har dessa modenycker belastat branschen så att man till slut hamnar i att ”IT-kostar bara en massa pengar” och med rätta i vissa fall för man har följt en nyck och inte på riktigt ställt sig någon av frågorna ”tjänar företaget på investeringen” eller ”sparar företaget på investeringen”. Jag ställer ofta dessa två frågor till kunder som jag träffar.”

P-A Freiholtz

Hur ser du på Appers framtidsplaner?

”Nu har vi i dagarna precis köpt en ERP-produkt som finns installerad hos över 30 kunder på den norska marknaden. Vi expanderar därmed in i vårt grannland, så mycket av närmaste tiden kommer att läggas på att bygga förtroende hos våra nya kunder där, jag ser också att vi fortsätter att växa i Stockholm under året med hjälp av vårt traineeprogram som vi sedan skall kopiera i Göteborg under slutet av året.  Antalet kunder och uppdrag inom Supply Chain ökar stadigt så vi behöver växa i den gruppen för att möta kundbehoven.

Tittar vi lite i spåkulan så är vi väl vaccinerade mot en eventuell lågkonjunktur så jag räknar med att vi växer stadigt med god lönsamhet och framåtanda de kommande åren uteslutande inom våra två verksamhetsområden för strategin den ligger fast!”

Vad är det du gillar mest med ditt jobb?

”Jag tröttnar egentligen väldigt fort på saker så jag får säga att en förmån är att alla dagar är olika, sedan några år möjliggör ju tekniken att delar av jobbet kan utföras var som helst i princip vilket också är positivt. Men om jag ska peka ut det som ger mest tillbaka är att ge människor utrymme att växa i sina yrkesroller, det ger störst tillfredsställelse.”
P-A Freiholtz