Anna hjälper kunder ta betalt

Programmering och handarbete

Visste du att redan på tidigt 1800-tal togs patent på en vävstol som bygger på det vi idag kallar binär digitalteknik? Jacquardvävstolen som vävstolen heter, vävde mycket komplicerade tyger med hjälp av hålkort, där varje varptråd kan styras oberoende de andra tack vare hålkortsmekanismen. Så programmering och handarbete kan gå fint hand i hand. Anna Gisleskog som idag arbetar med systemutveckling hos oss på Apper har handarbete som ett av sina stora intressen. Hon berättar dock till oss att hon gör det hellre än bra 🙂

Anna

Anna är bosatt i Dalsjöfors. Dalsjöfors är en tätort i Borås kommun med anor från väveri- och textiltillverkning från sent 1800-tal. Uppvuxen i Mellansverige hamnade Anna i Borås efter gymnasiet för att läsa till dataekonom på högskolan. Därefter blev hon kvar i textilstaden och har sedan dess jobbat som systemutvecklare, främst i stordatormiljö med Cobol och DB2 (som är en relationsdatabashanterare från IBM).

Anna berättar om sin första tid hos Apper.

”Mitt första intryck av Apper som arbetsgivare var mycket positivt! Något som efter tre och ett halvt år fortfarande består. Det är ett fantastiskt trevligt arbetsklimat och ett bra företag att vara anställd på.”

 

Digitalisering

Digitaliseringen har inneburit ständigt nya utmaningar för Anna som har jobbat med IT och i stort sett med samma saker ganska många år. När den tekniska utvecklingen går snabbt framåt dyker det upp nya saker och nya problemställningar som både innebär att ny kunskap ska inhämtas och kompetens snabbt blir föråldrad så det gäller att hänga med och applicera de nya erfarenheterna varje arbetsvecka.

Ett exempel som Anna nämner på den snabba omställningen till ny teknik är den utvecklingen som sker inom betallösningar för e-handeln. Elpy är en betallösning från Ellos AB i samarbete med Resursbank som Anna varit med att utveckla. Enkelt förklarat innebär det en enklare hantering och större valmöjligheter för kunder att betala för de varor som de köper. Tekniken bakom är en modern sajt som hämtar och visar uppgifter som bland annat hämtas från en stordator. Anna berättar att det har varit väldigt roligt och utvecklande att få ha varit med att ta fram betallösningen elpy.com. Att det kommer slutkunden till nytta är en extra glädje i arbetet.

e-faktura

Vi frågade Anna varför hon sökte sig till oss på Apper?

”Jag sökte mig väl inte direkt till Apper utan fick frågan om att komma till Apper av en tidigare kollega. Tja, varför inte tänkte jag, det kunde vara dags att röra på sig. Så jag måste erkänna att jag inte visste särskilt mycket om Apper innan jag kom dit på intervju.”

 

Vem är Anna utanför arbetet?

Som mamma till två tonåringar har det stundtals varit lite ledig tid på fritiden (till hushållet hör även en kattfarbror som har sin favoritplats fram pelletskaminen). Men nu när den äldsta av tonåringarna pluggar på annan ort och kommer hem ibland på helgerna finns det lite tid över för att läsa, baka och handarbeta.  Genom sitt intresse för böcker och läsning har Anna knåpat ihop till en halv bibliotekarieutbildning i bara farten. Inte för att hon har några planer på att byta karriär, utan bara för att det är kul att lära sig nya saker och träffa nya människor. Kanske det är dags att ta sig an en ny utmaning nu och hitta på något annat avslutar hon sin intervju med oss.

bok